TRANSMISIJA VIRUSA SARS-COV-2 U PORODICI - Todorović, Gordana; Joldžić, Aleksandar; Anđelić, Slađana; Nedeljković, Darko (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Uvod Prikazujemo transmisiju SARS-COV-2 u okviru porodice, kod pacijenata različite starosne grupe, različitog pola sa razvojem polimorfne kliničke slike i objektivnog statusa ali i različitog načina zaražavanja.Prikazi bolesnika Opisana su tri pacijenta, različite ali specifične simptomatologije za koronavirusnu bolest. Dijapazon simptoma kretao se od malaksalosti, gubitka apetita bez drugih tegoba do groznice, visoke febrilnosti, dijareje, bolova u mišićima i grudnom košu pri inspirijumu. Suv neproduktivan kašalj, nedostatak vazduha, kratak dah pri naporu uz preznojavanje, glavobolju i afebrilnost, karakterisale su treću obolelu osobu, kod koje je i radiografski verifikovana obostrana pneumonija. Laboratorijske analize ukazale su na virusnu infekciju SARS-COV-2, što je i potvrđeno RT-PCR testom u sva tri slučaja. Nakon hospitalizacije i primene simtomatske, antivirusne i antibiotske terapije, dolazi do regresije bolesti i negativizacije testova.Zaključak Opisani slučajevi potvrđuju mogućnost brzog zaražavanja u okviru porodice, direktnim i indirektnim putem, kao i polimorfnost kliničke slike, laboratorijskih nalaza i objektivnog statusa obolelih.
Keywords: SARS-COV-2, RT-PCR test, laboratorija, intersticijalna pneumonija, pandemija