INDUKOVANE PLURIPOTENTNE MATIČNE ĆELIJE: GDE SMO TRENUTNO? - Rančić, Nemanja; Rascanin, Sanja; Miljkovic, Milijana; Jovanovic, Mirjana (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Indukovane pluripotentne matične ćelije (iPSC) su vrsta pluripotentnih matičnih ćelija koje nastaju reprogramiranjem genoma zrele (diferentovane) somatske ćelije u stadijum pluripotentne matične ćelije in vitro indukcijom prisilne ekspresije specifičnih faktora transkripcije koji su važni za održavanje pluripotencije kao što je Sok2, Oct3/4, c-Mic, KLF4; ili korišćenjem sličog seta četiri transkripciona faktora Oct4, Sok2, Lin28 i Nanog. Čini se da su iPSC veoma slične embrionalnim matičnim ćelijama (ESC) u pogledu morfologije, markera na površini ćelije i nivoa ekspresije gena, ali nedavne studije su pokazale razlike između ova dva tipa ćelija. Međutim, iPSC mogu imati potencijalnu primenu u regenerativnoj medicini, transplantaciji, testiranju lekova, modeliranju bolesti i izbegavanju odbacivanja tkiva, a njihova upotreba je skopčana sa manjim etičkim dilemama u poređenju sa ESC. Cilj ovog rada je da predstavi najvažnije karakteristike iPSC-a koje mogu imati primenu u lečenju.
Keywords: Indukovane pluripotentne matične ćelije; terapija