Informisanost i lična iskustva adolescenata u vezi sa kontracepcijom - Savić, Nikola; Avramović, Bojana; Jekić, Zoran; Anđelić, Slađana; Bogdanović Vasić, Slobodanka (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Uvod: Kontracepcija predstavlja najpovoljniju metodu u planiranju porodice. Sprečavanje neželjene trudnoće je značajno kako sa aspekta očuvanja zdravlja, tako i sa aspekta šireg preventivnog i socijalnog značaja. Cilj rada je ispitati informisanost i lična iskustva adolescenata u vezi sa kontracepcijom.Metode: Istraživanje je sprovedeno u vidu studije preseka. Kao instrument istraživanja, konstruisan je upitnik za adolescente, kojim se procenjuje njihov stepen informisanosti o značaju kontracepcije, kao i lična iskustva. Ispitivanjem je obuhvaćen uzorak od 120 studenata, uzorak je hotimičan, studija je sprovedena na Fakultetu zdravstvenih i poslovnih studija u Valjevu, Univerzitet Singidunum, u vremenskom periodu april-maj 2019. godine. Učešće u studiji je bilo dobrovoljno i anonimno, istraživanje je odobreno od nadležnih organa ustanove.Rezultati: U analizi rezultata korišćene su metode deskriptivne statistike. Ispitanici u posmatranom uzorku su bili starosti od 19 do 23 godine, 83% ispitanika je ženskog a 17%  muškog pola. Najveći broj ispitanika je informisan o metodama mehaničke kontracepcije i upotrebi prezervativa. Najčešće korišćeno kontraceptivno sredstvo u toku seksualnog odnosa je kondom ili prezervativ (63%). Veliki broj ispitanika (40%) smatra da adolescenti treba da budu više informisani o ovoj temi.Zaključak: Rezultati istraživanja ukazuju na potrebu većeg stepena edukacije o metodama i značaju kontracepcije. Neophodno je intenzivirati zdravstveno vaspitni rad u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, školama, visokoškolskim ustanovama i celokupnom zajednicom. Ovu potrebu osećaju i adolescenti, koji smatraju da njihovi vršnjaci ne znaju dovoljno o kontracepciji.
Keywords: : Kontracepcija, reproduktivno zdravlje, planiranje porodice, adolescencija.