Ishod lečenja u odnosu na tretman bolesnika sa akutnim ST eleviranim infarktom miokarda kod kojih je od početka tegoba prošlo više od 12 sati, a manje od 48h.: Ishod lečenja u odnosu na tretman bolesnika sa akutnim STEMI - Ivanović, Vladimir; Grgur, Jelena; Dabović, Dragana; Petrović, Milovan; Stojšić-Milosavljević, Anastazija; Bjelobrk, Marija; Čanković, Milenko; Stefanović, Maja (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Uvod.  Pacijenti kod kojih je prema anamnestičkim podacima prošlo više od 12h od početka tegoba se smatraju kasnim prezenterima akutnog infarkta miokarda. Materijal i metode. U  istraživenje je uključeno 130  bolesnika koji su tokom 2017. godine preboleli akutni  STEMI. Od toga je 109 pacijenata tretirano pPCI, dok je  21 pacijent tretiran  konzervativno. Potom je izvršena korelacija između  ishoda lečenja, intrahospitalnog mortaliteta, jednogodišnjeg preživljavanja u odnosu na tretman, kao i faktore rizika i komorbiditete. Rezultati. Postojala je statistički značajna razlika u ishodu u odnosu na  tretman (x2= 7,119, p= 0,017).  8,3%  pacijenta koji su lečeni pPCI je imalo smrtni ishod, dok je 28,6% pacijenata koji su konzervativno lečeni imalo smrtni ishod.  Statistički značajna razlika (t=9,385; p=0,005) je uočena  u pogledu ishoda lečenja i diabetes mellitusa                           Zaključak. Prilikom donošenja odluke o tretmanu ovih bolesnika treba uzeti u obzir kliničku sliku, hemodinamski status i prisustvo životno ugrožavajućih aritmija.
Keywords: Akutni infarkt miokarda, primarna perkutana koronarna intervencija, medikamentni tretman, ishod.