Kardiomagnentna rezonanca u resinhronizacionoj terapiji srčane slabosti - koliko korisna može biti? - Zdravković, Marija; Popadić, Višeslav; Klašnja, Slobodan (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Pacijenti sa srčanom slabošću, redukovanom ejekcionom frakcijom i znacima mehaničke i električne asinhronije imaju lošu prognozu. Resinhronizaciona terapija srčane slabosti je dokazan terapijski modalitet koji redukuje simptome srčane slabosti, mortalitet i mobiditet kod ovih pacijenata. Dobra identifikacija pacijenata koji bi mogli da imaju koristi od resinhronizacione terapije je od ključnog značaja, s obzirom na procenat pacijenata kod kojih ne postoji kliničko poboljšanje nakon implantacije CRT. Kardiomagnenta rezonanca je korisno, neinvazivno, sofisticirano dijagnostičko sredstvo koje može pružiti značajne informacije o etiologiji srčane slabosti i stepenu mehaničke asinhronije leve komore. Takođe je od izuzetnog značaja u evaluaciji miokardnog ožiljka kao jednog od pokazatelja mogućeg nezadovoljavajućeg odgovora na terapiju, a od koristi je i u optimalnom pozicioniranju LV elektrode u cilju poboljšanja kliničkih ishoda. Uloga kardiomagnetne rezonance u praćenju pacijenata, a u cilju procene optimalnog odgovora na resinhronizacionu terapiju srčane slabosti sve više dobija na značaju.
Keywords: kardiomagnetna rezonanca; srčana slabost; resinhronizaciona terapija; mehanička asinhronija; miokardni ožiljak