NEPOŠTENJE U NAUCI - Todorović, Slobodan; Tošković, Borislav; Mrda, Davor; Gačić, Jasna; Todorović, Tatjana (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Formiranjem globalne računarske mreže, odnosno pojavom interneta, naučnicima ali i svima ostalima širom sveta, postale su dostupne razne informacije iz svih oblasti. Naučnici i stručna javnost moraju biti sigurni da su istraživanja njihovih kolega istinita, objektivna, a rezultati istraživanja kompletni. Ove karakteristike naučnog rada predstvaljaju naučno poštenje. Naučno nepoštenje može se javiti u različitim oblicima i u svim fazama naučno-istraživačkog procesa, a najčešće se javlja u vidu fabrikovanja, falsifikovanja i plagijarizma. Razlozi nepoštenja mogu da budu lični, profesionalni i finansijski. Posebno područje predstavlja “među zona” i nju čine manipulacija podacima i njihovo selekcionisanje, greške u citiranju referenci, višestruke i „salama“ publikacije, problematična autorstva. Pojava povrede naučno-istraživačkog kodeksa ruši ugled naučne zajednice, ali i dovodi u zabludu druge istraživače, što značajno usporava naučni razvoj. Digitalizacija i tehnološki napredak značajno doprinose brzom otkrivanju, eliminaciji i sankcionisanju bilo kojeg oblika zloupotebe istraživanja.
Keywords: naučno nepoštenje, fabrikovanje, falsifikovanje, plagijarizam