PREHOSPITAL DETECTION OF AN ACUTE MYOCARDIAL INFARCTION WITH ST SEGMENT ELEVATIONIN A COVID-19 POSITIVE PATIENT - Anđelić, Slađana Lj; Čolaković, Goran; Emiš-Vandlik, Nada A; Đikić Anđelić, Ivana; Veličković, Nevenka; Jeremić, Miroljub; Ivanović Tanasijević, Marina (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Cilj I tokom pandemije COVID 19, bolesnici mogu razviti simptome STEMI. Prikazujemo COVID 19 pozitivnog pacijenta sa prehospitalnim STEMI, diferencijalno dijagnostičkim nedoumicama tokom hospitalizacije i primeni strategije visokog nivoa bezbednosti zdravstvenih radnika tokom zbrinjavanja.Prikaz bolesnika Ekipa HMP je transportovala bolesnika zbog sumnje na STEMI iz ambulante DZ u salu za kateterizaciju. Bolesnik je pregledan zbog anginoznog bola u sredogruđu. Epidemiološka ankete na COVID-19 negativna. Pri pregledu: GKS 15, subfebrilan, normotenzivan, normokardan, eupnoičan, SaO2 98%. Na EKG STEMI lateralne lokalizacije. Plasirana iv linija, ordinirana dvojna antiagregaciona terapija. Rapid testom je corona pozitivan. Transportovan direktno u salu za kateterizaciju covid bolnice. Uz STEMI, razmatrane su i druge diferencijalno-dijagnostičke dijagnoze. Kao definitivna, postavljena je dijagnoza Angina pectoris, non specificata. Zdravstveni radnici su na svim nivoima koristili ličnu zaštitnu opremu. Zaključak Ponekad prehospitalni STEMI nije i definitivnu dijagnozu. Preporučuje se strategija visokog nivoa bezbednosti zdravstvenih radnika.
Keywords: pandemija, COVID 19, STEMI, diferencijalna dijagnoza, lična zaštita