ČUVANJE I VOĐENJE ZDRAVSTVENE MEDICINSKE DOKUMENTACIJE - Pandurov, Zora; Jovanović, Ružica (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Cilj rada je da zdravstveni radnici/saradnici i druga ovlašćena lica usvoje znanja i veštine u praćenju, primeni i povezivanju novih sa drugim važećim propisima, kako bi mogli da pravilno podatke evidentiraju u zdravstvenu i medicinsku dokumentaciju, a posedno da istu čuvaju u skladu sa zakonima. Zakonom o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, koji je osnovna tema ovog rada, utvrđeno i sledeće: „vođenje zdravstvene dokumentacije i evidencija, sastavljanje i dostavljanje propisanih izveštaja sastavni je deo stručno-medicinskog rada zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica, zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika“. Iz gore navedenih razloga kroz tekst rada su prezentovane osnovne karakteristike za svaku od tri grupe zdravstvene dokumentacije i evidencija u zdravstvu. Naznačeno je i ko je odgovoran za tačnost upisanih podataka. Ovo je važno iz razloga što osnovna dokumentacija predstavlja sudsko-medicinski dokument, te je neophodno da upisani podaci budu potpuni, tačni i dostupni. Razjašnjene su kroz primere, nedoumice vezane za obrasce koji se koriste radi upisivanja podataka. Posebno je istaknuto da bez obzira na označen sadržaj za rubrike obrazaca, podatke treba upisati u skladu sa Pravilnikom o obrascima i sadržaju obrazaca za vođenje zdravstvene dokumentacije, evidencija, izveštaja, registara i elektronskog medicinskog dosijea. Rad završavamo zakonskom regulativom kojom su utvrđeni rokovi i način čuvanja dokumentacije. Predlažemo da Zdravstvene ustanove, privatna praksa i druga pravna lica, period 2020. godine, iskoriste za pripremu akata i organizaciju rada, kako bi spremno dočekale 02.02.2021. godinu tj. primenu Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, koji je potrebno da primenjuju.
Keywords: zdravstvena dokumentacija, vođenje, čuvanje, zdravstveni radnici