Sinergistički efekat patofizioloških i farmakoloških faktora na nastanak torsade de pointes - Milićević, Luka; Nakalamić, Nataša; Davidović, Goran (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2026)
Uvod: Torsade de pointes predstavlja polimorfnu ventrikularnu aritmiju asociranu sa odloženom repolarizacijom komora. Manifestuje se u vidu prolaznih epizoda vrtoglavice i sinkope. U retkim situacijama ovo stanje uvodi pacijenta u ventrikularnu fibrilaciju i iznenadnu smrt. Među najčešćim uzrocima se navodi elektrolitni disbalans (hipomagnezijemija i hipokalemija), primena antiaritmika Ia i III grupe i antibiotika, usporeni srčani ritam, kao i pojedini maligniteti. Prikaz slučaja: Muškarac starosti 74 godine inicijalno je hospitalizovan na Klinici za urologiju UKC Kragujevac radi operativnog lečenja karcinoma mokraćne bešike. Kardiološkom opservacijom je registrovana ventrikulska tahikardija po tipu torsade. Naknadnim analizama kod pacijenta nisu evaluirane morfološke promene koje su mogle da dovedu do pojave aritmije. Razmatranjem uticaja komorbiditeta, targetirani su potencijalni uzroci navedenog stanja. Usklađivanjem terapijskog režima i elektrolitnog statusa došlo je do stabilizacije opšteg stanja pacijenta. Zaključak: Kompleksnost farmakoterapije starijih pacijenata zahteva racionalnu primenu antiaritmika zbog paradoksalnog proaritmogenog efekta istih, sa posebnim akcentom na češću kontrolu elektrolitnog statusa.