Skriveni infarkt miokarda pod dijagnozom alkoholizma-prikaz slučaja - Mirković, Olja (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2026)
Uvod: Akutni infarkt miokarda može imati atipičnu prezentaciju, što otežava pravovremenu dijagnozu, naročito u prehospitalnim uslovima kada klinička slika može imitirati druga stanja, poput alkoholisanosti. Prikaz slučaja: Ekipa hitne pomoći dobila je poziv zbog pacijenta muškog pola, koji leži na ulici uz sumnju na alkoholisanost. Po dolasku na lice mesta pacijent negira unos alkohola, navodi kratkotrajan gubitak svesti i bol u grudima. Nakon uzete anamneze i fizikalnog pregleda urađen je EKG na kojem se uočava ST elevacija u D2, D3,AVF, ST depresija D1, AVR, V1, V2, nakon čega je postavljena sumnja na akutni infarkt miokarda donjeg zida. Pacijentu je ordinirana terapija i na monitoringu je transportovan u angio salu. Zaključak: Adekvatan pregled pacijenata na javnim pozivima je veoma važan kako se ne bi propustila po život opasna stanja i kako bi pacijenti bili zbrinuti na pravi način.