Savremeni optički pristupi u modulaciji rasta oka: nova era u kontroli dečje miopije - Mirković, Andrea; Savić, Nikola (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2026)
Miopija među decom predškolskog i školskog uzrasta predstavlja rastući javnozdravstveni problem koji se dovodi u vezu sa smanjenom izloženošću prirodnom svetlu i prekomernim korišćenjem digitalnih uređaja. Globalne projekcije ukazuju da će do 2050. godine gotovo polovina svetske populacije imati miopiju. Optičke strategije zasnovane na principu perifernog miopijskog defokusa, poput HAL, DIMS, MiYOSMART, Stellest i DOT sočiva, pokazale su se kao najdelotvornije neinvazivne metode za usporavanje progresije miopije kod dece. Kliničke studije potvrđuju da ova sočiva smanjuju aksijalnu elongaciju oka za 50–80% u poređenju sa standardnim monofokalnim sočivima, uz očuvan binokularni balans i minimalne neželjene efekte. HAL sočiva postižu najstabilniji efekat, dok DIMS dizajn pokazuje bolju efikasnost kod dece sa sporijim napredovanjem miopije. Dugoročna istraživanja potvrđuju da ovi optički pristupi ne izazivaju „rebound“ efekat nakon prestanka nošenja i da su bezbedni za dugotrajnu primenu.