DE WINTEROV ZNAK KAO ELEKTROKARDIOGRAFSKI EKVIVALENT STEMI INFARKTA - Vukićević, Verica; Ilić, Andrijana; Mirković, Olja; Janković, Tamara (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2025)
Uvod: Prikazujemo kao rariret, rano prepoznavanje i zbrinavanje De Winterovog EKG obrasca na prehospitalnom nivou. Prikaz slučaja: Muškarcu starom 68 godina je pozlilo na radnom mestu. Pre 20 minuta osetio jak bol u grudima sa propagacijom u obe ruke i leđa, praćen mučninom i povraćanjem. Svestan, bled, hladno preznojen, uznemiren, normofrekventan, normotenzivan. EKG: sinusni ritam s.f. oko 70/min., negativan T u D3 i aVF. U prekordijalnim odvodima redukovan r u V2-V4, ushodna depresija ST u V3-V5 uz visok, simetričan T u V2-V5. Zona tranzicije u V5. Postavljena je prehospitalna radna dijagnoza: Akutni infarkt miokarda, De Winter T/ST obrazac. Nakon plasiranja 2 intravenske kanile, ordinirane medikamentozne terapije, uz monitoring vitalnih funkcija i najavu dovoženja, transportovan direktno u salu za kateterizaciju. Dijagnoza potvrđena od strane interventnog kardiologa i imlantiran stent. Zaključak: Neprepoznavanje De Winterovog znaka kao STEMI ekvivalenta može dovesti do kašnjenja u aktivaciji STEMI mreže i ponekad biti pogubno po pacijenta.