REINFARKT MIOKARDA-PRIKAZ SLUČAJA - Mirković, Olja; Vukićević, Verica; Radulović, Marija (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2025)
Uvod: Prema Četvrtoj univerzalnoj definiciji infarkta miokada (IM), termin ″reinfarkt″ se klinički koristi za IM koji se javlja u roku od 28 dana od incidentnog ili ponovljenog IM. Odlikuje se ponovnim javljanjem anginoznog bola, porastom kardiospecifičnih enzima i promenama u elektrokardiogramu. Cilj rada: Ukazati na značaj ranog prepoznavanja i postavljanja prehospitalne radne dijagnoze reinfarkta miokarda nastalog ubrzo nakon prvog IM, sa implikacijom na pozitivan ishod pacijenta. Prikaz bolesnika: Broj 194 poziva pacijentkinja starosti 64 godine, zbog naglonastalog bola u grudima koji je praćen povraćanjem. Dva dana ranije otpuštena iz bolnice nakon hospitalizacije zbog IM prednjeg zida. Na EKG zapisu uočavaju se promene ST segmenta koje ukazuju na akutni IM anterolateralne lokalizacije. Ordinirana odgovarajuća terapija, i pod monitoringom vitalnih parametara transportovana u dežurnu angio salu na dalju dijagnostiku i lečenje reinfarkta miokarda. Zaključak: Brza i pravovremena dijagnostika reinfarkta, imaju ključnu ulogu u daljem lečenju pacijenta.