SEPSA-URGENTNO STANJE I DIJAGNOSTIČKI IZAZOV U VANBOLNIČKIM USLOVIMA - Vukićević, Verica; Ilić, Andrijana; Obradović, Aleksandra; Milivojčević Bevc, Ivana (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2025)
Uvod/cilj. Sepsa je, po definiciji, životno ugrožavajuća disfunkcija organa uzrokovana neadekvatnim odgovorom na infekciju. Kao takva, predstavlja urgentno stanje u medicini kome se mora pravovremeno i adekvatno pristupiti. Ranije prepoznavanje i lečenje poboljšava ishod. Cilj rada je da prikaže pacijenta kod koga je inicijalnim prehospitalnim pregledom postavljena sumnja, a u bolničkim uslovima potvrđena dijagnoza sepse, kako bi se skrenula pažnja na simptomatologiju koju pacijenti mogu pokazati u slučaju sepse. Prikaz pacijenta dopunjen je podacima iz literature. Prikaz slučaja. Prikazan je pacijent kod koga je postavljena sumnja na sepsu. Inicijalno zbrinut na terenu, uz monitoring vitalnih parametara i adekvatnu terapiju transportovan u dežurnu zdravstvenu ustanovu, u kojoj je dijagnoza sepse potvrđena. Zaključak. Pravovremeno prepoznavanje i lečenje predstavlja ključ u preživljavanju pacijenata obolelih od sepse. Ukoliko se lečenje sprovede u prvom satu od pojave simptoma, preživlјavanjeje je preko 80%, posle šest sati - svega 30%.