OD IDEJE DO NJENE REALIZACIJE: NOVI TRENING CENTAR U ZAVODU ZA URGENTNU MEDICINU BEOGRAD - Anđelić, Slađana Lj; Čolaković, Goran; Pavlović, Aleksandar (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2025)
Krajem 2015., na nezvaničnom sastanku Prim. dr Gorana Čolakovića, direktora Zavoda za urgentnu medicinu u Beogradu (ZUM), Prof. dr Slađane Anđelić, koordinatora centra za edukaciju ZUM i Prof. dr Aleksandra Pavlovića, inicijatora i osnivača Centra za simulaciju Medicinskog fakulteta Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, rođena je ideja o formiranju novog Trening centra ZUM. Trening centar se nameće kao rezultat potrebe za savremenim pristupom u edukaciji iz oblasti različitih urgentnih kliničkih stanja. Ova vizija zahteva novu prostorno-tehničku strukturu opremljenu savremenim fantom lutkama (trenažerima) i medicinskim uređajima i opremom. Zahvaljujući projektu koji finansiraju Evropska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u julu 2021. počela je rekonstrukcija zgrade ZUM sa trening centrom na preko 2.000 m2. Sa tendencijom sublimacije svih neophodnih veština i znanja u zbrinjavanju urgentnih kliničkih stanja u realnim uslovima, u Centru bi bila dva simulaciona centra, pet vežbaonica, dve sobe sa haubom i veliki amfiteatar sa bibliotekom.