ZNAČAJ PROCENE BOLA: SPECIFIČNOSTI ZDRAVSTVENE NEGE - Pavić, Katarina (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2024)
Bol se definiše kao neprijatan čulni i emocionalni doživljaj, koji povezujemo sa postojećim ili mogućim oštećenjem tkiva ili opisujemo rečima koje odgovaraju tom oštećenju. Cilj ovog rada bio je da ukaže na značaj procene bola i prikaže načine procene bola u opštoj populaciji sa osvrtom na dužnosti medicinske sestre u proceni i kontroli bola. U svakodnevnom radu, medicinske sestre za procenu bola koriste standardizovane skale pomoću kojih na jednostavan način vrše procenu bola kod bolesnika, a danas je u upotrebi dosta različitih skala i upitnika koje se razlikuju u odnosu na uzrast bolesnika, njegovo psiho-fizičko stanje i druge karakteristike. Najčešće primenjivane skale za procenu bola mogu biti: unidimenzionalne, multudimenzionalne i kombinovane. Medicinska sestra primenom procesa zdravstvene nege, kao osnovne metode rada, adekvatno može zbrinuti pacijenta sa bolom.