Naglo nastala promuklost u teškoj srčanoj insuficijenciji – Ortnerov sindrom - Gavric, Jelena; Valjarević, Svetlana; Jovanović, Anđelina; Jovanović, Milan B. (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2024)
Uvod: Sva kardiološka stanja koja mogu dovesti do paralize leve ili desne polovine grkljana spadaju u Ortnerov sindrom. Prikaz slučaja: Pacijent starosti 57 godina hitno je primljen na Odeljenje kardiologije zbog otežanog disanja i kliničke sumnje na srčanu insuficijenciju. Zbog osećaja gušenja i promuklosti tražena je hitna otorinolaringološka konsultacija. Fiberoptičkom nazofaringolaringoskopijom, konstatovali smo da je njegova leva polovina larinksa ograničeno pokretna. Na EKG-u uočene su promene koji odgovaraju hroničnoj srčanoj slabosti. Kompjuterizovana tomografija vrata i grudnog koša sa intravenskim kontrastom potvrdila je da se radi o kardiomegaliji sa pomeranjem struktura medijastinuma. Ordinirani su beta-blokatori, diuretici, sartani i alupurinol, koji su doveli do poboljšanja disanja. Zaključak: Promuklost može biti početni znak potencijalno letalne bolesti. Rano prepoznavanje i lečenje osnovnog kardiovaskularnog oboljenja ključno je za oporavak pacijenta. Neophodno je naglasiti da dispnoični pacijent zahteva ne samo pregled otorinolaringologa, već i detaljan kardiološki pregled.