DRUGA KARIKA U LANCU PREŽIVLJAVANJA KOD VANBOLNIČKOG SRČANOG ZASTOJA - Jakšić, Stefan (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2023)
Uvod: Rano prepoznavanje i poziv u pomoć, rana kardiopulmonalna reanimacija (CPR), rana defibrilacija i postreanimacioni tretman čine četiri karike u lancu preživljavanja kod iznenadnog srčanog zastoja. Cilj: Zastupljnost mera osnovne životne potpore od strane očevidaca kod pacijenata u vanbolničkom srčanom zastoju, telefonski asistirane CPR i da li preduzete mere utiču na stopu uspostavljanja ROSC-a. Materijal i metode: Istraživanje je retrospektivno i opservaciono. Rezultati: U istraživanje je uključeno 148 pacijenata. U grupi pacijenata koji su preživeli bilo je manje neprepoznatih srčanih zastoja od strane dispečera, više telefonski asistiranih CPR, manje nezapočetih CPR od strane očevica. Jedino se u grupi pacijenata koji su preživeli, srčani zastoj u prisustvu HMP izdvojio kao statistički značajan. Zaključak: Implementacija protokola za telefonski asistirani CPR u dispečerske centre bi dovela do povećanja broja slučajeva kod kojih bi laik preduzeo mere CPR pre dolaska ekipe.