THE JEDNOSTRANA HOANALNA ATREZIJA U ODRASLOM DOBU: PRIKAZ SLUČAJA - Jovanović, Anđelina (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2023)
Uvod Hoanalna atrezija je retka anomalija nosne šupljine, koja je u polovini slučajeva povezana sa drugim urođenim malformacijama. Dijagnoza se u najčešće postavlja po rođenju, ali zakasnele dijagnoze nisu retkost u praksi. Prikaz slučaja Prikazujemo slučaj pacijentkinje sa višegodišnjim otežanim disanjem na levu nozdrvu, pojačanom sekrecijom iz nosa i učestalim glavoboljama. U toku preoperativne pripreme, kompjuterizovanom tomografijom paranazalnih šupljina, utvrđena je levostrana hoanalna atrezija i opstrukcija u regiji levog osteomeatalnog kompleksa, a potom uspešno rešena modernim hirurškim pristupom. Kontrolni pregled, uz pomoć endoskopa, obavljen je mesec dana od operacije, ukazao je da su obe hoane prohodne. Hoanalna atrezija može biti izolovana kranio facijalana malformacija ali i udružena u okviru sindroma. Bilateralne su inkompatibilne sa životom a unilaterlne mogu ispoljiti različitu simptomatologiju u zavisnosti od vrste atrezije i starosti pacijenta. Zaključak Dijagnoza se postavlja kliničkim otorinolaringološkim pregledom, endoskopijom nosa i kompjuterizovanom tomografijom paranazalnih sinusa i baze lobanje. Terapija je hirurška.