Prikaz slučaja: Recidivantna epistaksa kao posledica masivnog invertnog papiloma sinonazalne regije - Tadić, Teodora (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2023)
Uvod Invertni papilom je najčešći benigni tumor nosno-sinusne regije koga karakteriše lokalni destruktivni rast, sklonost recidiviranju i rizik od maligne alteracije. Nastaje od ćelija epitela nosne i sinusne mukoze. Jedan od kliničkih znakova je epistaksa, koja predstavlja hitno medicinsko stanje. Cilj ovog rada je koncizni prikaz osnovnih podataka o invertnom papilomu koji kod određenog broja pacijenata može biti uzrok recidivantnih epistaksi. Prikaz slučaja Pacijentkinja starosti 75 godina javila se u hitnu otorinolaringološku ambulantu zbog ponavljanog krvarenja iz leve nosnice. Klinički, patohistološki i radiološki ustanovili smo da se radi o nazalnoj polipozi, tj. invertnom papilomu, ubrzo nakon čega je pacijentkinja i operativno lečena. Zaključak Kod pacijenata sa ponavljanim epistaksama tačna dijagnoza invertnog papiloma kao uzročnika je neophodna radi pravovremenog planiranja adekvatnog operativnog lečenja, kako bi se izbegla rekurentnost, lokalno širenje i maligna alteracija.