English - Jaraković, Milana; Aleksić, Vesna; Bjelica, Snežana; Dimić, Sonja; Kovačević, Mila; Petrović, Milovan; Keča, Stevan; Maletin, Srđan; Ivanišević, Dragan (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2022)
Uvod. Uprkos terapijskom napretku, preživljavanje i neurološki oporavak nakon vanhospitalnog srčanog zastoja su i dalje loši. Cilj. Cilj istraživanja je bio da se odrede prediktori intrahospitalnog preživljavanja i neurološkog oporavka kod bolesnika nakon vanhospitalnog srčanog zastoja, kao i da se utvrdi uticaj uvođenja blage terapijske hipotermije na intrahospitalno preživljavanje i neurološki ishod kod komatoznih bolesnika nakon vanhospitalnog srčanog zastoja. Metode. Istraživanje je osmišljeno kao retrospektivna opservaciona studija na osnovu uzorka bolesnika hospitalno lečenih u Jedinici intenzivne kardiološke nege Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u periodu od januara 2007. do novembra 2019. godine zbog vanhospitalnog srčanog zastoja. Statistička obrada podataka je učinjena u statističkom paketu SPSS 17. Rezultati. Istraživanje je obuhvatilo 506 preživelih bolesnika nakon vanhospitalnog srčanog zastoja. Multivarijanta regresiona analiza je pokazala da su: inicijalni šokabilni ritam(OR 3.301[2.002 - 5.441], p < 0.0005), trajanje kardiopulmonalne reanimacije ≤ 20 minuta (OR 5.144 [3.090 - 8.565], p < 0.0005) i Glazgov koma skor > 8 na prijemu (OR 0.152 [0.088 - 0.260], p < 0.0005) prediktori intrahospitalnog preživljavanja i dobrog neurološkog oporavka. Inicijacija blage hipotermije je popravila kako intrahospitalno preživljavanje (54.1% nasuprot 24.4%; p<0.0005), tako i neurološki oporavak (42.9% nasuprot 18.3%; p<0.0005) kod komatoznih bolesnika sa inicijalnim šokabilnim ritmom. Zaključak. U našoj grupi bolesnika nakon vanhospitalnog srčanog zastoja, inicijalni šokabilni ritam, trajanje kardiopulmonalne reanimacije ≤20 minuta i Glazgov koma skor > 8 na prijemu su uticali na intrahospitalno preživljavanje i povoljan neurološki oporavak. Uvođenje blage terapijske hipotermije je poboljšalo preživljavanje i neurološki oporavak kod komatoznih bolesnika sa inicijalnim šokabilnim ritmom.