Ugriz mačke lutalice: Prikaz slučaja: Nema - Lučkin, Amina; Katica, Muhamed (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2022)
Naslov: Ugriz mačke lutalice: Prikaz slučaja SAŽETAK: Mačke mogu naštetiti ljudskom zdravlju, posebno mačkelutalice, a što se događa uglavnom ugrizima. Predstavili smo studiju slučaja ugriza mačke lutalice za ruku mlade žene. Pacijentica je dva dana nakon ugriza potražila liječničku pomoć, jer je podcijenila moguće zdravstvene posljedice ugriza. Na ozlijeđenom dijelu razvili su se svi znakovi upale. Liječnička pomoć pružena je prema protokolu koji je uključivao specifičan toalet rane preporučen za ugrize životinja, propisivanje antibiotika, analgetika i antitetanusa. Liječenje bolesnika bilo je uspješno, bez ikakvih posljedica. Mačji ugrizi, posebno mački lutalica, mogu prodrijeti duboko u tkivo zbog vrlo oštrih i tankih očnjaka. Širok spektar mikroorganizama iz usne šupljine može uzrokovati ozbiljne upalne procese, posebno kod imunokompromitiranih pacijenata. Adekvatna medicinska njega kod ugriza mačaka nužna je što je prije moguće, a najkasnije 48 sati nakon ugriza. Ključne riječi: Antibiotska terapija, rana, ruka