DUG PUT DO EFIKASNE SIGURNOSNE KULTURE: Nema - Lučkin, Amina (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2022)
Uvod: Sigurnost pacijenata se definiše kao prevencija grešaka i štetnih efekata na pacijente u vezi sa zdravstvenom zaštitom. Metode: Rad je kvalitativno istraživanje, zasnovano na naučnom pregledu literature. Relevantni članci za ovu recenziju identifikovani su pretraživanjem elektronske baze podataka: PubMed, Medline i Google Scholar. Pretraga je bila retrospektivna i obuhvatila je period od 4 godina sa povezanim podacima. Na osnovu ključnih riječi napravljen je pregled dvanaest odabranih članaka koji definiraju i obrađuju ovu tematiku. Rezultati: Rezultati obuhvataju pregled i analizu 12 objavljenih naučnih članaka u periodu od 2017. do 2021. godine. Zaključak: Unapređenje i razvoj kvaliteta zdravstvene zaštite (bezbednosti pacijenata) zahteva poznavanje, odabir i primenu specifičnih metoda i alata prilagođenih mogućnostima pojedinih zdravstvenih ustanova.