An everyday clinical challenge in the COVID 19 pandemic era – how to treat patients with pulmonary embolism and hemoptysis: COVID 19 and pulmonary embolism - Stojanovic, Duska; Stojanović, Milovan M; Marjanovic, Dusan; Mitrovic, Goran; Stalevic, Marko; Stojanovic, Vidosava (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2022)
Uvod. Plućna embolija (PE) je relativno česta komplikacija COVID-a 19. Kamen temeljac lečenja PE je antikoagulantna terapija. Međutim, antikoagulansi mogu izazvati ozbiljno krvarenje. Pacijente sa PE i hemoptizijama je često veoma teško lečiti. Prikaz bolesnika. Predstavili smo slučaj mladog pacijenta koji je dobio upalu pluća izazvanu COVID 19. Tokom bolničkog lečenja, kod bolesnika je došlo do razvoja PE zbog čega je povećana doza antikoagulansa. Ubrzo nakon povećanja doze, pacijent je dobio masivnu hemoptiziju. Tim lekara je odlučio da nastavi sa antikoagulansima i da u terapiju uvede hemostatik. Pacijent je dobro oreagovao na terapiju i otpušten je iz bolnice posle dve nedelje lečenja. Zaključak. Pacijente sa PE i hemoptizijama je često teško lečiti jer lečenje PE može pogoršati hemoptizije. Zbog toga odluku o lečenju ovakvih bolesnika treba da donese tim lekara.