EKG SLIKA PLUĆNE EMBOLIJE ILI PSEUDO INFARKTNOG OBRASCA - Stefanović, Ivana; Tamburkovski, Vlada; Kašćak, Jelena; Anđelić, Slađana (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2022)
Uvod/cilj: Diferencijalna dijagnoza ST elevacije obuhvata uz 4 velika stanja: IM, perikarditis, sindrom rane repolarizacije, sekundarne promene, i druge dijagnoze poput plućne embolije (PE). Naš cilj je upoznavanje lekara sa donošenjem pravilne odluke . Prikaz bolesnika: 84.-godišnja pacijentkinja, pozvala je HMP zbog bola u grudima i otežanog disanja. Zatečena da leži na ravnom, bleda i preznojena, ali trenutno bez bola u grudima. Operisala kuk na terapiji fraksiparinom. TA 90/60mmHg, SF 115/min, RF je 20/min, SpO2 70%, srčana akcija ritmična, tonovi tmuliji, disanje vezikularno. EKG: ST elevacija u D2, D3, i AVF, sa depresijom u D1, AVL, V2-6, kao i S1Q3T3. Zaključak: U literaturi su prikazani pacijenti sa sličnim EKG zapisom koji su završili u sali za kateterizaciju. Koronarografija per se, neće nauditi ovim pacijentima, ali odlaganje terapije PE, može biti i kobno za pacijenta. Od izuzetnog značaja je monitoring EKG, gde regresija EKG promena, i gubitak Q zubca favorizuje PE.