English - Đorđević, Milan (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2022)
Dijabetesna ketoacidoza (DKA) predstavlja učestalu i najtežu akutnu komplikaciju dijabetesa i težak metabolički poremećaj sa visokom stopom morbiditeta. Cilj rada. Ispitati pacijente hospitalizovane zbog DKA i analizirati njihove parametre, kao i razloge zbog koji se DKA javlja. Metodologija i Rezultati. Retrospektivnim ispitivanjem je obuhvaćeno 63 pacijenata sa DKA lečenih po protokolu za DKA. Korišćeni su podaci iz protokola jedinice za intenzivnu negu klinike za endokrinologiju KC Niš kao i istorije bolesti tih pacijenata. Dobijeni su sledeći rezultati : broj muških pacijenata 31,74% sa prosečnom starošću 56,25 a ženskih pacijenata 68,25% sa prosekom godina 49,75. Ukupno 53,71. Prosečne vrednosti glikemije na prijemu 24,36mmol/l; pH 7,14; bikarbonati 11,2. Dužina lečenja dijabeta 15,2 godina; broj obolelih sa dijabetom tip 2 iznosio je 53,97%, dok je sa tipom 1 bilo 46,03% bolesnika; trajanje hospitalizacije 7,89 dana. Potrebno vreme izlaska pacijenata iz ketoacidoze 16,21 sati. Vreme potrebno za uključenje GIK (glukoza,(insulin) i kalijum) rastvora u terapiju je 4,88 (2,5-14) sati. Vrednost glikemije pri uključenju GIK rastvora 10,9mmol/l. Najučestaliji precipitirajući faktor ulaska u DKA je infekcija 48,32%, zatim izostanak insulina iz terapije 43,13%, dok su ostali uzroci 8,55%. Zaključak: U pristupu pacijenata sa ketoacidozom koristimo savremene terapijske algoritme. . Naše jednogodišnje praćenje pokazalo je kako su tretirani pacijenti sa DKA I koje su njihove karakteristike. Obzirom da je dijabetes u porastu, u porastu su I njegove komplikacije te je prevencija preko potrebna.