KARDIOPULMONALNA REANIMACIJA U POLOŽAJU NA TRBUHU - Emiš-Vandlik, Nada A; Anđelić, Slađana; Bogunović, Snežana; Nikolić, Tanja (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2021)
Stare i nove smernice o KPR-a pretpostavljaju da je pacijent u ležećem položaju na leđima, na tvrdoj i stabilnoj podlozi. Prono položaj obično se koristi u operacionoj sali i u jedinicama intenzivne nege . COVID-19 pacijenti se često zbrinjavaju u prono položaju. U slučaju srčanog zastoja potrebno je bez odlaganja započeti visokokvalitetne kompresije grudnog koša i defibrilaciju da bi se povećale šanse za preživljavanje pacijenata. Prema aktuelnim smernicama KPR treba započeti u zatečenom, prono položaju dok se ne steknu uslovi za okretanje pacijenta na leđa. Preporučuje se izvođenje kompresija sa rukama postavljenim preko tela u nivou T7/10 kičmenog stub uobičajenom dubinom i brzinom (5 do 6 cm, 2 kompresije u sekundi), a samolepljive elektrode za defibrilaciju se postavljaju u antero-posteriorni ili biaksilarni položaj. Sternalni kontrapritisak povećava efikasnost kompresija grudnog koša. Edukacija zdravstvenih radnika o tehnici KPR-a u prono položaju i njena primena kod odabranih pacijenata poboljšavaju preživljavanje.