KARDIOCEREBRALNA INFARKCIJA - Stojanović, Jelena (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2021)
Uvod/ Cilj Akutni infarkt miokarda (AMI) i akutni ishemijski moždani udar (AIMU) vodeći su uzroci smrti širom sveta. Istovremena pojava ovih stanja naziva se kardiocerebralna infarkcija (CCI). Prikazujemo kao raritet CCI detektovan na prehospitalnom nivou. Prikaz slučaja: Predstavljen je slučaj 78-godišnje žene sa istovremenim razvojem AMI i AIMU. U prehospitalnim uslovima sumnja na kardiocerebralni infarkt postavljena je na osnovu heteroanamnestičkih podataka, kliničke slike i ST-elevacije na elektrokardiogramu. U nadležnoj zdravstvenoj ustanovi obe dijagnoze su potvrđene na osnovu MDCT endokranijuma, ultrazvučnog pregleda srca i povišenih vrednosti troponina. Primenjena je fibrinolitička terapija, međutim, došlo je do razvoja srčanog zastoja. Primenjene mere KPR-a nisu dale adekvatan odgovor i konstatovan je letalni ishod. Zaključak: U skoroj budućnosti treba izraditi nacionalni vodič o dijagnostici i lečenju ovog urgentnog stanja, a do tada je najbolji individulani pristup svakom pacijentu.