GRAĐANSKOPRAVNA ODGOVORNOST LEKARA ZBOG STRUČNE (LEKARSKE) GREŠKE - Marković, Velisav I (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2021)
Građanskopravna odgovornost zdravstvenih radnika i zdravstvenih ustanova spada u najznačajnije probleme zdravstvenog i medicinskog prava. Uvek su otvorena pitanja stvarnih osnova odgovornosti: lekarske greške, obaveštenja pacijenta i krivice u organizaciji rada. Radi otklanjanja nedoumica u praksi u radu autor predstavlja šta se smatra pojmom stručne (lekarske) greške, opšte uslove odgovornosti lekara (krivicu lekara, štetu za pacijenta i uzročno-posledičnu vezu između lekarske greške i štete) kao i na kome leži teret dokazivanja u eventualnom sudskom postupku.