Rekonstrukcija Ulnarnog kolateralnog ligamenta(UCL) pull-out tehnikom - Mitrović, Mihajlo (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Apstrakt Uvod: Povreda ulnarnog kolateralnog ligamenta (UCL) palca je česta povreda. Zbog kompleksnosti svoje građe, neiskustva lekara i nedostupnosti dijagnostičkih procedura povrede ovog ligamenta se najčešće previde. Posledica toga je smanjenje funkcije palca, nestabilnost i bolnost u metakarpofalangealnom zglobu. Upravo iz navedenih razloga jasan je konsezus da se ovakve povrede leče operativno. Cilj našeg rada je da prikažemo rezultate pull-out tehnike rekonstrukcije UCL ligamenta. Metodologija: U periodu od 2018. do 2020. Godine, na našem odeljenju je operisano 11 pacijenata sa rupturom UCL zgloba palca. Standarnim “lazy S” rezom se pristupilo dorzoulnarnoj strani MCP zgloba palca. Kod 9 od 11 pacijenata je konstatovana Stener lezija ligamenta. Kod svih je urađena rekonstrukcija ligamenta pull-out tehnikom. Ligament je prošiven šavom, koji je potom sproveden kroz tunel koji se formira K iglom na radijalnu stranu baze palca. Rezultati: Kontrolni pregledi su sprovedeni 6, 12 i 24 nedelje od operacije. Nakon 24 nedelje pacijenti su negirali tegobe u palcu, u potpunosti je uspostavljena snaga hvata, formiranje finih i grubih hvatova. Kod 2 pacijenta je ostalo ograničenje krajne amplitude abdukcije palca u MCP zglobu, koja nije uticala na krajnju funkciju palca. Zaključak: Pull-out tehnika je sigurna i jeftina operativna tehnika u rekonstrukciji UCL ligamenta.