Uspešan tretman zahtevnog slučaja infektivnog endokarditisa - Milačić, Petar; Nešić, Ivan; Miličić, Miroslav; Mićović, Slobodan (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Uvod: Prikazujemo uspešno kardiohirurški lečenog pacijenta sa oštećenjem fibroznog srčanog skeleta izazvanog uznapredovalim infektivnim endokarditisom nakon zamene aortne valvule. Prikaz slučaja: Ponovna procedura je urađena kroz srednju sternotomiju uz korišćenje kardiopulmonalnog bajpasa. Ekscidirane su veštačka aortna i nativna mitralna valvula i uklonjena sva zaražena tkiva. Rekonstrukcija fibroznog srčanog skeleta urađena je pomoću dva autologna perikardijalna režnja prema Tirone-David-u. Ugrađene su obe mehaničke valvule. Zaključak: Uspešno lečenje jednog od najtežih stanja u kardiohirurgiji je moguće u našoj zemlji.