Sinkopa kao dominantan simptom plućne embolije – prikaz slučaja - Baralic, Marko B; Mitić, Javorka; Đurđević, Nataša; Janković, Jelena; Vešović, Radomir; Jordanova, Elena; Tabaković, Dejan; Janković, Radmila (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Abstrakt Plućna embolija (PE) i duboka venska tromboza (DVT) mogu predstavljati povezan klinički sindrom koji se manifestuje kao rezultat jednog entiteta, venskog trombo-embolizma (VTE). Kod većine bolesnika se plućna embolija manifestuje specifičnim trijasom simptoma u vidu dispneje, pleurodinijom i tahikardijom, dok se sinkopa retko javlja, sa incidencijom 6% kod svih bolesnika. Obzirom da se kod naše bolesnice kao dominatan simptom javila sinkopa sa blagom dispnejom teško se posumnjalo na PE, zbog čega se pristupilo dodatnoj dijagnostici u vidu doppler ultrasonografije donjih ekstremiteta i multislajsnoj angiografije plućne arterije čime je otkrivena bolest i potvrđena dijagnoza. Sinkopa i ako čest klinički simptom se najčešće dovodi u vezi sa neurološkim ili kardiološkim događajima, ali je i dalje raskrsnica različitih internističkih bolesti jer se može prezentovati i u plućnim oboljenjima. Ključne reči: sinkopa, embolija, tromboza