PRINCIPI ZBRINJAVANJA DISAJNOG PUTA U HITNIM STANJIMA - Dimić, Nemanja (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Obezbeđivanje disajnog puta ima krucijalan značaj u tretmanu hitnih stanja. Brojne komplikacije, koje dodatno mogu pogoršati stanje bolesnika, mogu nastati kao posledica poteškoća prilikom obezbeđivanja disajnog puta. Učestalost ovih komplikacija je značajno veća u hitnim stanjima u poređenju sa elektivnom hirurgijom. Zbog toga, neophodna je brza procena i adekvatno zbrinjavanje disajnog puta. Najpoznatiji i najčešće korišćeni testovi za procenu disajnog puta u hitnim stanjima su Malampatijeve klase i serija skraćenih postupaka, koji se mnemotehnički, nazivaju LEMON. Oni imaju imaju značajnu ulogu u predviđanju otežanog obezbeđivanja disajnog puta i omogućavaju adekvatnu pripremu medicinskog tima. U slučaju procene da će disajni put biti otežan, najbolje je slediti algoritme udruženja za otežan disajni put,koji pored toga što olakšavaju lekarima zbrinjavanje problematičnog disajnog puta, ujedno štite lekare od krivične odgovornosti, ako dođe do komplikacija ili smrtnog ishoda. Na ovaj način zbrinjavanje disajnog puta u hitnim stanjima može predstavljati ozbiljan, ali ne i nepremostiv problem.