Sindrom katatonije - Milinović, Milica; Todorović, Marko (Halo 194 - naučni časopis urgentne medicine, 2020)
Katatoni sindrom predstavlja oštećenje voljne aktivnosti, javlja se u sklopu poremećaja raspoloženja, katatone shizofrenije, konverzivnih poremećaja, neuroloških bolesti, metaboličkih poremećaja, toksičnih infekcija centralnog nervnog sistema, virusnih infekcija i autoimunih bolesti. U slučaju prikazane pacijentkinje dijagnoza disocijativnog stupora može biti postavljena iako su somatski simptomi bili prisutni, jer potenciraju ostale simptome. Ova dijagnoza je postavljena iz nekoliko razloga. Prvo, zbog postojanja vremenske povezanosti između početka simptoma poremećaja i stresogenih događaja. Drugo, zbog dubokog smanjenja voljnih pokreta, govora i normalnog reagovanja na svetlost, buku i dodir, uz održan normalan tonus mišića, telesni stav i disanje. Naposletku, ključni razvojni zadatak, prelazak pacijentkinje iz faze stopljenosti s majkom i zavisnosti od nje u stanje povećane nezavisnosti i diferencijacije nije razrešen. Neophodan je integrativni pristup dijagnostici i terapiji prema redu hitnosti i težini kliničke slike, a nakon produženog stacionarnog lečenja indikovano je nastaviti sa medikamentoznom terapijom i psihoterapijskom podrškom (suport i KBT).