ZNANJA I STAVOVI O PUŠENJU DUHANA KOD STUDENTSKE POPULACIJE - Slatina, Enes; Obradović, Zarema; Paradžik, Zorka (Halo 194 Scientific Journal of Emergency Medicine, 2020)
Uvod: Pušenje je kao vrsta ovisnosti u današnjem zdravstvenom sistemu važan problem. Radi povećanja nivoa svijesti o štetnom učinku pušenja cigareta potrebno je provoditi kontinuiranu edukaciju. Treba  pružiti sve vidove pomoći pušačima kako bi se odviknuli od konzumiranja cigareta. Cilj rada je bio utvrditi koliko zabrane i restrikcije u pušenju utiče na to da studenti u Austriji (Beč) puše manje ili više od studenata u Sarajevu, kao i utvrditi stavove studenata u vezi konzumiranja duhana. Metod rada: U periodu od 01.01. do 31.05.2017.g., sprovedena je anketa o štetnosti pušenja duhana i stavova o tome. Anketirano je 100 studenata i to 50 iz Sarajeva i 50 iz Beča, približno jednake zastupljenosti po spolnu (iz Beča 25 studenata muškog i 24 ženskog pola, iz Sarajeva po 25 studenata različitog pola). Specijalno dizajniran upitnik sadržao je 20 pitanja. Rezultati istraživanja su obrađeni putem SPSS-a, programa za statističku obradu podataka. Rezultati: Rezultati pokazuju da duhan koristi više  (30 - 63,8%) studenata iz Sarajeva nego onih iz Beča (17 - 33,6%). U anketiranoj grupi, većina koristi nargilu i to takođe više studenata u Sarajevu (36 - 55.4%) nego u Beču (29 - 44.6%). Studenti uglavnom puše jednu do dvije kutije dnevno, i smatraju da mogu prestati sa pušenjem kad to požele. Opasnost po zdravlje ih ne sprečava da puše cigarete i nargilu. Zabrane i restrikcije utiču na pušenje duhana kod studentske populacije u Beču ali ne i u Sarajevu. Motivisanost za prekid pušenja je izuzetno mala. Studenti iz Sarajeva smatraju da mogu prekinuti sa pušenjem druženjem sa nepušačima ili bavljenjem sportom. Studenti iz Beča smatraju da svjesnost štetnosti pušenja po može doprineti prestanku pušenja. Studenti su svjeni štetnosti pušenja duhana a nargilu ne smatraju opasnijom od pušenja cigareta. Zaključak Pušenje duhana u mladih predstavlja sve zastupljeniji javno zdravstveni problem, stoga je važno pojačati zakonske zabrane i restricije, kao mere prevencije. Buduće aktivnosti u rešavanju ovog globalnog problema su edukacije mladih o štetnostima pušenja. Ključne riječi: studenti; pušenje; učestalost