Causes Of Death Within 24 Hours Of Emergency Hospital Admission - Autopsy Study: Autopsijski nalaz preminulih u prva 24 h - Janković, Radmila; Jordanova, Elena; Jevtić, Jovan; Simić, Ljubica; Baralić, Marko (Halo 194 Scientific Journal of Emergency Medicine, 2020)
Uvod: Autopsije imaju značajnu ulogu u proceni kvaliteta zdravstvene službe. Cilj rada: Analiza uzroka smrti na obdukcijama hitno hospitalizovanih pacijenata preminulih u prva 24 h od hospitalizacije, faktora koji su doprineli smrtnom ishodu i kliničko-autopsijska korelacija. Materijal i metode: Analizirani su autopsijski izveštaji i klinički podaci iz otpusnih lista pacijenata obdukovanih u periodu 2018.-2020. u Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Za procenu kliničko-autopsijske korelacije primenjeni su Goldmanovi kriterijumi. Rezultati: Većina pacijenata su bili muškarci (58%). Najčešće su klinički dijagnostikovane kardiovaskularne bolesti (32,2%). Najveći broj pacijenata je prve simptome osetio nekoliko sati pre hospitalizacije (80%). Srčana insuficijencija (42,2%) je bila najčešći uzrok smrti na obdukcijama. Najčešće klinički neprepoznati uzroci smrti su: bronhopneumonija (8), miokarditis (3), akutna ishemijska lezija/infarkt miokarda (3) i infarkt creva (3). Zaključak: Kliničko-autopsijska korelacija je veoma važna jer omogućava otkrivanje grešaka u tretmanu bolesti i doprinosi sticanju novih saznanja važnih za razvoj medicine.