Domašaj načela autonomije volje kod genetičkog testiranja - Stojkovic Zlatanovic, Sanja N (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
У раду се даје појмовно одређење биоетичког начела аутономије воље у концептуално-теоријском смислу, и указује на његов правни значај. С тим у вези, утврђују се основни правни деривати начела аутономије који се, уједно, могу дефинисати и као специјализована права пацијента,  тј. право на самоодређење, право на информисани пристанак, као и право на приватност и поверљивост информација о здравственом статусу. Ово, нарочито, у контексту спровођења генетичког тестирања, а имајући у виду, специфичности генетичког тестирања као дијагностичке мере. Генетичким тестирањем добија се информација како о тренутном тако и о будућем здравственом статусу појединца, али и чланова његове породице. Утврђивање домашаја примене начела аутономије у контексту генетичког тестирања дефинисано је као основно истраживачко питање које ће бити разматрано полазећи од савремених теоријских становишта, али и кроз анализу праксе Европског суда за људска права.
Keywords: начело аутономије воље, генетичко тестирање, право на приватност, пракса Европског суда за људска права