OSUĐENICI NA IZDRŽAVANJU KAZNE ZATVORA I ZLOUPOTREBA PSIHOAKTIVNIH SUPSTANCI - Petrović, Miloš; Plojović, Safuadan (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2020)
Predmet ovog istraživanja je ispitivanje postojanja i prirode veze, као i razlika među osuđenicima koji zloupotrebljavaju i koji ne zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance (PAS) u pogledu njihovih socio-demografskih i kriminološko-penoloških obeležja. Razlog istraživanja je hipotetička pretpostavka da osuđenici na izdržavanju kazne zatvora u značajnom broju slučajeva zloupotrebljavaju ili su u periodu pre dolaska na izvršenje zatvorske sankcije zloupotrebljavali PAS, i vrše, ili su vršili krivična dela u vezi sa proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga, i to u većem broju nego lica koja ne zloupotrebljavaju PAS; i po pravilu su recidivisti. Autori su, koristeći anketu, prikupili podatke o zloupotrebi PAS među osuđenicima koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Okružnom zatvoru u Novom Pazaru, a koristeći statistički metod, autori su uredili, analizirali i interpretirali  prikupljene podatke, u cilju potvrđivanja, odnosno odbacivanja postavljenih hipoteza istraživanja.