NIS i Južni tok: izgubljeni u magli - Medovic, Vladimir (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2019)
Srbija i Rusija su 2008. godine zaključile Sporazum o saradnji u oblasti gasne i naftne privrede (Energetski sporazum) kojim se, između ostalog, predviđa izgradnja gasovoda Južni tok i prodaja 51%  državnog udela u Naftnoj industriji Srbije (NIS) ruskom Gazpromu. Pored Srbije, šest država članica EU je takođe zaključilo međunarodne sporazume sa Rusijom o izgradnji gasovoda Južni tok. U vreme zaključenja Energetskog sporazuma Srbija je bila članica Energetske zajednice. Navedeni sporazumi su bili u suprotnosti sa  propisima EU i Energetske zajednice zbog čega je došlo do obustavljanja realizacije izgradnje gasovoda. No i pored toga, Energetski sporazum je sproveden u delu koji se odnosi na prodaju 51% državnog udela u NIS-u Gazpromu.U ovom radu autor razmatra  kakve su pravne posledice neizvršenje sporazuma  u delu koji se odnosi na izgradnju gasovoda Južni tok, posebno na legalnost prodaje državnog udela Gazpromu. S tim u vezi autor analizira relevantne propise Energetske zajednice i Evropske unije i pravila međunarodnog javnog prava. Ovaj slučaj predstavlja zanimljiv primer kako jedan međunarodni sporazum može biti protivpravan sa stanovišta pravnog sistema jedne međunarodne organizacije, Energetske zajednice, i istovremeno punovažan sa stanovišta međunarodnog javnog prava, dovodeći u pitanje načelo vladavine prava i pravne sigurnosti, kao suštinske vrednosti nacionalnog pravnog poretka.