Krivične i druge sankcije i mere prema direktivi eu (2024/1203) o krivičnopravnoj zaštiti životne sredine - Lukić, Natalija (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2026)
Рад анализира део одредби Директиве ЕУ 2024/1203 о кривичноправној заштити животне средине који се односи на кривичне и друге санкције и мере. За разлику од претходне Директиве 2008/99/ЕЗ, која је само наводила да кривичне санкције треба да буду ефикасне, пропорционалне и одвраћујуће, нова Директива детаљније регулише ту материју. Ауторка у првом делу рада указује на најважније новине Директиве и даје преглед кривичних и других санкција и мера за физичка и правна лица. Други део рада посвећен је питању ефикасности кривичних санкција у односу на еколошки криминалитет, а посебно се анализирају предности и недостаци кривичних санкција према правним лицима. У трећем делу рада дат је осврт на потенцијални значај Директиве 2024/1203 за српско кривично законодавство.
Keywords: Директива 2024/1203; кривична дела; животна средина; кривичне санкције; мере