Posebne okolnosti za odmeravanje kazne za krivična dela protiv životne sredine - Mrvić, Milena; Hubić Nurković, Lejla (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2026)
Кривична дела против животне средине, као посебна група кривичних дела прописана су  у  глави XXIV Кривичног закона Републике Србије и представљају специфичну групу инкриминације која се рефлектује на савремене изазове очувања природних ресурса и здравља људи, из разлога јер нарушавају  еколошу равнотежу, угрожавају здравље људи и проузрокују трајне последице по природне ресурсе. Њихова посебност огледа се у томе што последице најчешће нису ограничене на појединца или тренутак извршења, већ задиру у ширу заједницу, јавни интерес и будуће генерације. Одмеравање казне за ова кривична дела треба да подразумева другачији приступ у поређењу са класичним кривичним делима, односно код ове врсте кривичних дела потребно је приликом одмеравања казне посебно ценити  обим и тежину  настале или потенцијалне штете по животну средину, трајање и непоправљивост последица, степен угрожености здравља људи, мотив и корист учиниоца, а нарочито  поступање окривљеног након извршења кривичног дела (санација, накнада штете, сарадња са надлежним органима). У раду се разматрају нормативни оквири Републике Србије и Европске уније, анализирају посебне околности које се јављају у процесу одмеравања казне, даје се осврт на јавнотужилачку и судску праксу домаћих судова, као и на стандарде развијене у пресудама Европског суда за људска права. Посебна пажња посвећена је тежњи Републике Србије да своје законодавство и праксу усклади са европским стандардима у области заштите животне средине. Циљ рада јесте да покаже специфичности еколошких кривичних дела која  захтевају диференциран, строжи и ремедијалан приступ одмеравању казни, који треба да буде пропорционалан, одвраћајући и усмерен на превенцију будућих повреда, а све из разлога како би се обезбедила ефикасна заштита животне средине и остварили циљеви генералне и специјалне превенције.
Keywords: животна средина; природни ресурси; казна