ИМА ЛИ МЕСТА РЕИНТЕГРАЦИЈИ КОД ОТКАЗА УГОВОРА О РАДУ ЗБОГ ИЗОСТАНКА РЕЗУЛТАТА РАДА ИЛИ НЕПОСЕДОВАЊА ЗНАЊА И СПОСОБНОСТИ ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛА - Tošić, Miodraga (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2026)
У пракси је неопходно правити разлику између отказа уговора о раду због неостваривања резултата рада и отказа због непоседовања знања и способности за обављање одређеног посла, будући да су у питању два отказна разлога, док правне празнине и недостатак судске праксе отежавају делотворно остваривање права на заштиту од неоправданог отказа. У том смислу, ауторка полази од поставке да правна одређеност и објективизација норматива рада доприносе спречавању злоупотребе права на отказ, да увођење законске обавезе утврђивања критеријума и надлежности за оцењивање знања и способности запослених доприноси већој правној сигурности у области заштите од неоправданог отказа, док сложенији отказни поступак може имати значајну улогу у превенцији настанка радних спорова. Такође, у чланку је закључено да важећа законодавна решења с правом трпе значајну критику, јер не могу бити иста за све отказне разлоге, те да реинтеграција, као правна последица незаконитог отказа, код овог отказног разлога нема практичног значаја.
Keywords: престанак радног односа, неоставривање резултата рада, непоседовање знања и способности, реинтеграција.