Нове форме рада и ризик радне експлоатације – правни аспекти - Ristić, Andrijana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2026)
Развој технологије и убрзане промене у свету рада довеле су до појаве нових, специфичних форми рада које су виђене као одговор на измењене потребе послодаваца и радника условљене овим околностима. Међутим, особености и правна неуређеност ових форми рада у већини држава широм света, довела је до тога да радници који су у њих укључени у великој мери остају „невидљиви” за правне системе, услед чега им није гарантован ни минимални ниво радних и социјалних права који би морао бити доступан свим радно ангажованим појединцима. Такво стање представља озбиљан ризик за уживање права на достојанствен рад и ствара повољан амбијент за појаву радне експлоатације. Наведене околности, у светлу пораста значаја нових форми рада, представљају кључне разлоге који су ауторку подстакли да се определи за ову тему. У том смислу, у раду ће бити анализирана повезаност нових форми рада и радноправног положаја радника који се у њима налазе, са повећаним ризиком од радне експлоатације. На самом крају, ауторка ће покушати да на сумаран начин укаже на потребу преиспитивања постојећих граница радноправне заштите у светлу нових форми рада, као и на правна решења за која сматра да  могу допринети превазилажењу идентификованих проблема у овом контексту.
Keywords: нове форме рада; рад заснован на коришћењу информационо-комуникационих технологија; online рад; радна експлоатација; достојанствен рад