Извршење на непокретности која није уписана јер је евиденција уништена или оштећена - Petrović, Stojana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2026)
У оба посматрана ентитета Босне и Херцеговине – Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине постоје подручја на којима је постојећа евиденција неопокретности уништена или je оштећена, а извијесно је да ће бити спроведен поступак њеног обнављања. Будући да је процес устројавања евиденције непокретности дуготрајан, законодавци предвиђају посебна процесна правила када се таква непокретност предложи као предмет принудног извршења. Законодавци на тај начин покушавају да тражиоцима извршења надомјесте још увијек присутно неуредно вођење јавних регистара, односно њихово непостојање на појединим подручјима и да им омогуће спровођење принудног судског намирења и на оваквим непокретностима. Ово, нарочито у ситуацији када извршеник нема други предмет извршења који би тражилац извршења могао предложити.Циљ истраживања је нормативно-догматска анализа домаћег законодавног модела извршења на непокретности која није уписана у јавни регистар, јер је он уништен, или оштећен. Из анализе домаће и упоредне процесне доктрине и доступне актуелне домаће судске праксе произлази да посебна правила поступка која се у овој ситуацији примјењују у оба ентитета Босне и Херцеговине не кореспондирају интересу тражиоца извршења за ефикасно намирење на оваквим непокретностима. Усљед уоченог ослабљеног општег начела судског управљања поступком, назире се и закључак о претјераном оптерећењу тражиоца извршења, те о неоправдано и претјерано условљеном, те усљед тога и ријетком судском спровођењу пљенидбеног пописа овакве непокретности.
Keywords: извршни поступак, непокретност, упис права нa непокретности, катастар, земљишна књига