SUDSKA ZAŠTITA UZBUNJIVAČA - Gavranić, Ratko (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
Закон о заштити узбуњивача Републике Србије примењује се судској пракси готово десет година. Инспирисан овом чињеницом, аутор се у раду на бази постојећег нормативног оквира и ставова судске праксе бави кључним питањима од значаја за судску заштиту узбуњивача. Ова питања односе се на примену Закона о заштити у узбуњивача, рокове за заштиту узбуњивача, пасивну легитимацију у поступку за заштиту узбуњивача, судску надлежност, постојање узрочне везе између радњи узбуњивања и штетних радњи, и на крају привременим мерама за заштиту узбуњивача као најефикаснијим средством заштите узбуњивача. У намери да се анализом обухвати примена Закона на целој територији Републике Србије, у раду је анализирана пракса сва четири апелациона суда у земљи, као и пракса Врховног суда.
Keywords: узбуњивачи, судска заштита узбуњивача, закон о заштити узбуњивача, судска пракса