Досуђивање нематеријалне штете у случају несталих беба - искуства примене закона - Arsenijević, Bojana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
Закон о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Републици Србији усвојен је 2020. године и уредио је право на правичну новчану накнаду нематеријалне штете родитеља и сродника. Рад анализира резултате примене закона у погледу остваривања права на накнаду нематеријалне штете, као први своје врсте. Спроведено је емпиријско истраживање у Вишем суду у Новом Саду, Вишем суду у Београду, Вишем суду у Крагујевцу и Вишем суду у Нишу. Применом статистичког метода и метода случајног узорка, анализиранe су судскe одлуке поводом захтева за досуђивање накнаде нематеријалне штете због повреде права на поштовање породичног живота, као права личности, у случајевима несталих беба. Пажња је посвећена и ранијој судској пракси у сличним чињеничним случајевима, са посебним освртом на пресуду Европског суда за људска права Зорица Јовановић против Србије. Применом нормативноправног и упоредноправног метода анализирана је правична новчана накнада нематеријалне штете и њена сврха. Циљ рада јесте теоријска и емпиријска анализа досуђивања нематеријалне штете због повреде права на поштовање породичног живота у случајевима несталих беба. Резултати истраживања показују да примена закона представља Пирову победу у вишегодишњој борби родитеља: новчана накнада нематеријалне штете јесте досуђивана, али је утврђивање чињеница о судбини деце изостало у највећем броју случајева.
Keywords: Закон о несталим бебама; Зорица Јовановић против Србије; сврха накнаде нематеријалне штете; сатисфакција; емпиријско истраживање