ПРИВРЕМЕНИ И ПОВРЕМEНИ РАД КАО ОБЛИК ФЛЕКСИБИЛНОГ ЗАПОШЉАВАЊА - Gavranić, Ratko (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
Привремени и повремени рад је у правном систему Републике Србије један од најзначајнијих облика флексибилног запошљавања. Иако је много значајан, у домаћој литератури нема много радова који су посвећени искључиво овој врсти флексибилног облика запошљавања. Међутим, како је флексибилизација рада и флексибилно запошљавање изузетно актуелна тема, постоји доста радова у којима се питање привременог и повременог рада помиње у оквиру ове тематике. Овај рад посвећен је питању колико заправо овај облик рада  доприноси флексибилизацији рада, и где су границе флексибилизације рада, односно у ком моменту почиње злоупотреба привременог и повременог рада, тачније флексплоатација лица која овај рад обављају, као и њиховом правном положају. Централни део рада о злоупотреби привременог и повременог рада биће сагледан кроз ставове судске праксе, с обзиром на то да како је већ горе наведено, не постоји много радова у литератури који су посвећени искључиво овој тематици, те самим тим ни много ставова по питању злоупотребе истог, а судска пракса је што се ове проблематике тиче бројна.
Keywords: temporary and casual employment, flexible employment, temporary and casual work