КЛИМАТСКЕ ПРОМЕНЕ И ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ КАО ЉУДСКО ПРАВО (ПРАКСА ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА) - Lepotić, Biljana (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
Примарну улогу у пружању релевантне правне заштите животне средине и климе, има национални судски систем, а Европски суд за људска права има супсидијарну улогу и поступа тек по представкама за повреду других људских права. Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода и њени додатни протоколи, не регулишу директно право на здраву животну средину као такво, ипак  штите интерес за очување животне средине и климе штитећи друга људска права. Наиме, претежно се повреда овог права преиспитује кроз повреду права на живот у здравој животној средини, повреду права на приватан живот, права на имовину и права на информисање. Државе су дужне да поштују, штите, унапређују и испуњавају сва људска права за све људе. Ово укључује афирмативну обавезу да се спрече предвидиве штете, укључујући и ону изазвану климатским променама.Поље судских спорова о климатским променама се временом обогатило и наметнуло је потребу да носиоци правосудних функција и учесници у таквим судским споровима, постану свесни последица климатских промена, као и последица које носе одлуке у тим споровима. Поред тога што је унапређен значај климатских парница и еколошких парница уопште, како пред домаћим судовима, тако и пред Европским судом за људска права и Судом правде Европске уније, бројни случајеви су добили и шири међународни одјек и остварили своју амбицију за добијањем одговора о утицају климатских промена на основна људска права, па су тако, надаље, инспирисали покретање оваквих поступака широм света.У развоју међународног еколошког права временом су уставновљени принципи који указују на карактеристике те области права и његових института, а то су принцип превентивне акције, принцип предострожности, принцип "плаћа загађивач", принцип одрживог развоја, принцип међугенерацијске једнакости и принцип обавезе сарадње.Неупитни значај еколошког права је препознат на међународном нивоу и, иако ово право није именовано као људско право у Европској конвенцији за заштиту људских права и основних слобода, ни у њеним протоколима, њему је такав значај признат кроз растући тренд еколошких и климатских парница, као и све богатију судску праксу у овој области
Keywords: људска права, заштита животне средине и климе, еколошке парнице, еколошко право