Tehnička i inspirativna filozofija prava: advokatsko rasuđivanje i veštačka inteligencija - Spaić, Bojan (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
U članku se razmatra odnos između filozofije prava i pravne prakse. Tvrdi se da je filozofija prava mišljenje o pravu koje može imati karakter inspirativnog mišljenja i tehničkog mišljenja. I jedan i drugi oblik filozofije prava mogu komunicirati s pravnom praksom, ali je samo tehnička filozofija prava u stanju da odgovori na konkretne pravne probleme. Pristup tehničke filozofije prava se u članku ilustruje razmatranjem advokatskog rasuđivanja i veštačke inteligencije. Članak zaključuje razmatranjem značaja filozofije prava za pravnu praksu.
Keywords: filozofija prava, pravna praksa, tehničko mišljenje, inspirativno mišljenje, pravno rasuđivanje, veštačka inteligencija.