ПОСТУПАК ЗАШТИТЕ ОД ЗЛОСТАВЉАЊА НА РАДУ НА НИВОУ ПОСЛОДАВЦА У ДОМАЋЕМ ПРАВУ - Adžić, Stevan (Glasnik Advokatske komore Vojvodine, 2025)
У овом раду се анализира ефикасност механизама заштите од злостављања на раду у Србији, са циљем унапређења правног и организационог оквира. Истраживање се фокусира на процесе медијације као алтернативне методе решавања спорова који могу допринети ефикаснијем и праведнијем третману радника. Посебна пажња се посвећује унутрашњим процедурама које послодавци могу увести да би се супротставили злостављању и заштитили своје запослене. Рад такође разматра како успешно решавање ових проблема може позитивно утицати на радно окружење, стварајући здравију и продуктивнију атмосферу. Кроз ову анализу, тежи се да се пруже конкретне смернице за побољшање заштите радника и промовисање општег благостања у радном простору. Са овим истраживачким питањем, рад се надовезује на значајну тему која захтева свеобухватан приступ укључујући законодавне, организационе и социјалне аспекте.
Keywords: Мирно решавање радних спорова; злостављање на раду; посредовање; преговарање